Help! Ik verlies mijn haar!

 Handvol haar verliezen is een nachtmerrie die bijna één op de twee vrouwen in hun leven treft. Françoise Guiot, dermatoloog, stelt ons gerust en legt ons de oorzaken en behandelingen van vrouwelijke alopecia uit.

In het hart van de haarcyclus

In de herfst, in tegenstelling tot andere seizoenen, verliezen wij meer haar. Misschien wel uit solidariteit met de bomen!  De haarfollikel reageert op de verandering van het weer. Dit is het moment waarop hij het einde van zijn cyclus bereikt. "Maar al onze haren hebben niet hetzelfde evolutionaire profiel op het niveau van de capillaire cyclus" benadrukt de specialiste. "Verschillende factoren kunnen een cyclus verstoren en diffuus haarverlies veroorzaken. Onder de verdachten: stress, blootstelling aan de zon (UVA en UVB), vervuiling, maar ook roken en hormonale schommelingen (bevalling, menopauze, hormonale verstoring). Het dieet speelt ook een belangrijke rol, omdat het haar specifieke behoeften heeft op het gebied van zwavelaminozuren, vitaminen, zink en ijzer. Het is belangrijk om op te merken dat zelfs als men een gezonde levensstijl heeft, het de moeite waard is om gerichte voedingsstoffen te gebruiken zodra men te kampen heeft met haaruitval of verlies van haarvezel kwaliteit".

Bij mijn dermatoloog...

"Als uw haarverlies langer dan 6 tot 8 weken duurt, wordt een bloedonderzoek door uw dermatoloog aanbevolen. Vergeet niet dat buiten de permanente haaruitval, die vooral betrekking heeft op mannelijke kaalheid, het overmatige haarverlies ons zorgen baart. Een lokale behandeling met een minoxidiloplossing is een zeer effectieve behandeling om het verlies te stoppen. 

Als finasteride een revolutie was in de behandeling van androgene alopecia, dan is dit het eerste molecuul dat in staat was om alopecia bij mannen in 80% van de gevallen te stoppen (en niet vertragen). Bij vrouwen is de werkzaamheid ervan beperkt, en het kan niet worden voorgeschreven zonder ervoor te zorgen dat een zwangerschap onmogelijk is vanwege het teratogene risico".

Haarrevolutie

De strijd tegen haaruitval wordt georganiseerd in laboratoria. De wapens van de toekomst voor onderzoekers zijn de meest geavanceerde biotechnologieën zoals klonen en stamcellen. De injectie van PRP (plasma rijk aan bloedplaatjes en groeifactoren) op het wortelniveau helpt de haaractiviteit te doen herleven. 

"Helaas is het ondanks alle medische, cosmetische en chirurgische vooruitgang onmogelijk om menselijk haar te produceren of te vermenigvuldigen. Sommige haren vallen definitief uit (uitdiepen van de temporale golven, frontaal, ...) en sommige haren vallen nooit uit (kruin, nek, ...) omdat ze niet dezelfde hormonale dosering hebben. Het idee van haartransplantatie is vrij natuurlijk ontstaan uit deze wetenschappelijke waarneming. Sindsdien zijn de technieken geëvolueerd en verbeterd, merkt Françoise Guiot op.