Zorgtraject: een handig hulpmiddel!

Een zorgtraject is efficiënt voor patiënten met diabetes van het type 2 en met chronische nierinsufficiëntie. Dit is het resultaat van een studie uitgevoerd door Sciensano, het Belgisch Gezondheidsinstituut.

Hoe werkt een zorgtraject?

Mensen met diabetes van het type 2 kunnen complicaties ontwikkelen, zoals cardiovasculaire-, oog- en nierproblemen. Daarom worden ze aangemoedigd en ondersteund in het kader van een zorgtraject, via een zorg- en leerplan, om:

  • voor een gezonde levensstijl te kiezen, zoals regelmatig bewegen en gezond eten;
  • voor een check-up bij hun arts te gaan om mogelijke complicaties op te sporen en een bloedtest te laten afnemen op een regelmatige basis;
  • de volgende parameters te laten controleren en te behandelen: bloedsuiker, cholesterol, bloeddruk en gewicht.

Tijdens een zorgtraject werken mensen met chronisch nierfalen aan het goed laten functioneren van hun nieren en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten door onder andere het volgende te doen:

  • een gezonde levensstijl te leiden door zo nodig af te vallen en geen geneesmiddelen te gebruiken die schadelijk kunnen zijn voor de nieren;
  • hun bloeddruk thuis te meten en te controleren;

regelmatig naar hun arts of specialist gaan voor bijvoorbeeld een bloedonderzoek;

  • hun bloedsuiker, bloeddruk, cholesterol, bloedarmoede en de toestand van hun botten en gewrichten te controleren en te behandelen, enz.

" Zorgtrajecten werken, dat is een feit. Ze zijn vooral nuttig wanneer de zorg van de patiënt complexer wordt en de patiënt een actievere rol moet spelen in zijn of haar behandeling: insuline injecteren, bloeddruk nemen, de juiste voedingskeuzes maken, enz.” In een zorgtraject wordt de patiënt ondersteund door middel van een opleiding", legt Mieke Goossens, onderzoeker bij Sciensano, uit. "Dus we willen mensen met diabetes van het type 2 of met chronisch nierfalen aanmoedigen om hun arts te vragen naar een zorgtraject. Hun arts zal hen vertellen of ze in aanmerking komen voor een zorgtraject en hen helpen om aan de slag te gaan. »

Het zorgtraject is kosteloos voor de patiënt.

Meer info?

Wilt u meer informatie over zorgtrajecten of wilt u weten of u daar recht op heeft? Ga naar de website voor zorgtrajecten.